Print Shortlink

Kesätyöt ja harjoittelu Verohallinnolla

Moni VOOlainen kerää kesätyö- ja harjoittelukokemusta Verohallinnolla. Haastattelimmekin muutamaa ahkeraa verokarhua. Esitimme heille seuraavat kysymykset:

1. Monettako vuotta opiskelet ja monesko vuosi/kesä tämä on Verohallinnolla?
2. Mitä päivittäisiin työtehtäviisi kuuluu?
3. Miten hyvin koet yliopistossa suorittamiesi kurssien auttavan sinua työtehtävissäsi?
4. Vapaa sana (esim. tulevaisuuden suunnitelmia, risuja/ruusuja, terveisiä voolaisille)

Sen pidemmittä puheitta, annetaan VOOlaisten puhua puolestaan: 🙂

Ville ”Kake” KaukorantaKuva_Kake

Morjesta! Meikä on Ville ”Kake” Kaukoranta, ja kaikkea muuta paitsi paljasjalkainen tamperelainen.

1. Opinnoissani alkaa seuraavaksi neljäs vuosi. Sopivasti meneillään on kolmas kesä Verohallinnolla – jokainen kesä opintojen alusta alkaen on siis kulunut verottamisen parissa.

2. Työtehtäväni koostuvat henkilöasiakkaiden tuloverotuksen valvonnasta sekä asiakaspalvelusta. Käytännössä siis käsittelen palkansaajien edellisvuoden veroilmoituksia ja tutkin mahdollisia epäkohtia ilmoituksiin tehdyissä lisäyksissä. Näissä hommissa olen paljon yhteydessä asiakkaiden kanssa niin puhelimitse, kirjeitse kuin kasvotustenkin silloin, kun jotain lisäselvitystä tarvitaan. Asiakaspalvelussa puolestaan teen verokortteja, annan veroneuvontaa henkilö-, perintö- ja lahjaverotuksessa sekä hoidan byrokratian rattaita mm. varainsiirtoveroilmoitusten parissa.

3. Vero-oikeuden kurssit ovat olleet äärimmäisen helposti sovellettavissa työtehtäviini. Henkilöverotus, perintö- ja lahjaverotus sekä verotusmenettely ovat olleet ehkä keskeisimpiä, mutta myös kansainvälisen verotuksen ja yritysverotuksen tunteminen on ollut hyödyksi neuvontaa antaessa. Lisäksi puheviestinnän kurssi sekä opiskelijavaikuttaminen yliopiston hallinnossa ovat lisänneet viestinnällisiä sekä vuorovaikutuksellisia valmiuksiani esimerkiksi asiakaspalvelutilanteissa.

4. Nykyiset jäsenet – muistakaa saman- (ja eri-) mielisten muodostamien kontaktiverkostojen merkitys: pitäkää siis yhteyttä muun elämänne sallimien rajojen mukaan myös VOOssa.

Tulevat jäsenet – tsempatkaa Nykäsen Pekan ja Niemisen Martin henkilöverotuksen kurssilla, sillä siellä saatavat taidot ovat yksi tärkeimmistä avuistanne tulevassa entry level -työssänne (=verovalmistelija.)

Tsemppiä!

 

Henri ”Henkka” Lyyskikuva_henkka

1 .Syksyllä 2014 alkaa 3. vuosi kauppatieteitä Tampereen yliopistolla. Olen ensimmäistä kesää Verohallinnolla,
eli suoritin kesätöinä Vero-oikeuden opintoihin kuuluvan harjoittelun. Työskentelypaikka on Pohjanmaan verotoimisto Vaasassa.

2. Työskentelen verovalmistelijana, eli teen verovalvontaa liikkeen- ja ammatinharjoittajien parissa. Sama suomeksi sanottuna: valvon että verovelvolliset ovat hoitaneet verotuksensa oikein. Tarvittaessa pyydän lisäselvityksiä, teen korjauksia heidän verotukseensa tai arvioin verotuksen kokonaan jos verovelvollinen ei ole hoitanut verotustaan. Teen enimmäkseen ruotsinkielistä työlistaa, eli asiakkaani ovat pääosin ruotsinkielisiä yrittäjiä. Kyseisessä ryhmässä pääsee tekemään niin elinkeinotoiminnan, henkilökohtaisen tulon sekä maatalouden verotusta, eli työtehtävät ovat hyvin monipuolisia.

3. Vero-oikeuden kurssit ovat tukeneet työtä erittäin hyvin. Usein muistaa että asiaa on käsitelty luennoilla/kursseilla. Käytännön työ on opettanut sisäistämään kursseilla käytyjä asioita. Koska teen yrittäjien verotusta, on myös laskentatoimen kursseista ollut apua, koska usein on helppo tarkistaa asioita asiakkaiden tuloslaskelmista ja taseista.

4. Rohkeasti hakemaan harjoittelupaikkaa Verohallinnolla. Itse menin Vaasan verotoimistoon tietämättä verosanastoa ruotsiksi, mutta kyllä se työ opettaa!

 

Salla Raitala

1. Olen opiskellut kaksi vuotta ja kolmas vuosi on juuri alkamassa. Kesä Verohallinnolla on ensimmäinen.sallakuva

2. Työskentelen Pääkaupunkiseudun verotoimistossa Vantaalla, kansainvälisen henkilöverotuksen parissa.  Asiakkaitani ovat lähinnä rajoitetusti verovelvolliset, joita löytyy niin Suomesta kuin ympäri maapalloa. Alkukesästä työskentelin ennakkoperinnän parissa, joka sisälsi todella monenlaisia työtehtäviä, lähdeverokorttien tekemisestä ennakkoveroihin. Sen jälkeen siirryin tekemään verovalvontaa, johon kuuluu asiakkaiden veroilmoitusten tarkistamista ja erilaisten erheiden korjaamista. Työ sisältää hyvin paljon yhteydenpitoa asiakkaiden kanssa, eikä kielikylvyltäkään ole vältytty. Myös maapallon eri aikavyöhykkeet ovat tulleet tutuiksi, hehe 😉 Näiden lisäksi sain asiakkaiden visaisia pähkinöitä purtavakseni, kun tein joitakin vuoroja Verohallinnon kansainvälisen henkilöverotuksen palvelupuhelimessa.

3. Onhan niistä ilman muuta apua. Kaikki kolme ”kovaa” kurssia, niin henkilö-, yritys- ja kv-verotuksen kurssit ovat olleet hyödyksi. Minun tapauksessani erityisesti kansainvälisen verotuksen kurssi on antanut hyviä eväitä työtehtäviin.

Oikeastaan voisi ajatella, että kursseilla opitut asiat opetellaan ”taustalle” ja valmiuksiksi, mutta sitten oikeissa työtehtävissä opittuja taitoja pääsee soveltamaan käytäntöön. Työskennellessä on huomannut varsinkin sen, miten paljon erilaisia tilanteita verotuksessa voi syntyä. On siis aivan mahdotonta oppia kaikkia asioita, todellinen oppiminen tapahtuu töitä tehdessä ja kokemuksen karttuessa.

Kolmas asia jota kursseilla ei oikeastaan voi oppia on luonnollisesti verotuksen käytännön tason toteuttaminen. Matka ennakkoperintävaiheesta lopulliseen verotukseen on pitkä ja monivaiheinen. Se sisältää monia eri lomakkeita ja sovelluksia, yhteydenottoja ja työvaiheita – kaikkea näitä pääsee kokemaan Verohallinnolla.

Tähän on myös hyvä lisätä suuri kiitos Tampereen yliopiston osaavalle ja innostuneelle vero-oikeuden opetuksen henkilökunnalle.

4. Harjoittelu Verohallinnolla avartaa kokonaiskuvaa verotuksesta aivan käsittämättömän paljon ja tuo aivan uudenlasta motivaatiota opiskeluun. Tsemppiä kaikille veron luennoille, vaativuudesta huolimatta niillä oppii mielettömästi. Haasteet on tehty ylitettäviksi. Niin ja nähää syksyllä HuVi-klubissa, on aika jälleen liittyä muutamien syväkyykkyjen kautta parhaaseen seuraan – tervetuloa uudet ja vanhat Voolaiset!

 

Teemu ”PJ” Toivonen

1. Kaksi vuotta kauppatieteitä ja vero-oikeutta takana ja kolmas vuosi on alkamassa. Verohalinnolla on toista kesää töissä.
2. Tietokoneella istumista, veroasioista väittelyä, tulostimelle kävelyä ja pidän kahvi- ja lounastaukoja sillon tällöin. Kysymys tarkoittanee kummiskin sisältöä, mihin kuuluu henkilöasiakkaiden tuloverotuksen valvonta ja siinä sivussa tulee tehtyä verokortteja. Kesätyöntekijät saavat vastuuta työssään, mikä on mielestäni hyvä asia.
3. Yliopiston vero-oikeuden opetuksen vahvuutena on juuri käytännön läheisyys ja vahva vuorovaikutus todelliseen elämään. Jalustalle nostan henkilöverotuksen ja verotusmenettelyn kurssit, jotka antavat hyvät valmiudet. Tietysti työ opettaa tekijäänsä ja käytännöt ja osaaminen harjaantuvat töitä tehdessä. Substanssiosaamisen suhteen vero-oikeuden opinnot antavat vähintään riittävät valmiudet.
4. Vero-oikeuden vahvuutena on sen spesifiys, mutta se pystyy silti tarjoamaan monipuolisia uramahdollisuuksia tulevaisuudessa. Kuulostan varmaan opintolehtiselle, mutta verot ovat olennainen osa liiketoiminta eikä verotuksen kentän työt tule loppumaan pian. Ja onhan tämä usein mielenkiintoistakin!

 

Henni Laine

1. Syksyllä pyörähtää kolmas vuosi käyntiin. Verohallinnolla tämä kesä oli ihka ensimmäinen.

2. Oikeastaan kaikki työaika kuluu verovalvontaa tehden, eli tutkien asiakkaiden veroilmoituksia ja korjaten niissä olevia virheitä. Työhön kuuluu myös paljon yhteydenpitoa asiakkaisiin, niin kirjeitse kuin puhelimitsekin. Vaikka työtehtävä on joka päivä sama, ei homma pääse käymään tylsäksi. Uudenlaisia tapauksia tulee eteen lähestulkoon päivittäin ja niissä kyllä riittää pohtimista.

3. Teen ”perusryhmän”eli tavallisten henkilöasiakkaiden valvontaa, joten suurin hyöty on ollut henkilöverotuksen kurssista. Myös kansainvälisen verotuksen kurssista on ollut hyötyä, kun tutkittavaksi on tullut ulkomaan tuloja. Henkilöverotuksen kurssilta saa todella napakan pakkauksen substanssiosaamista, jonka avulla harjoittelussa pääsee jo pitkälle.

Kaikkea ei kuitenkaan todellakaan tarvitse osata valmiiksi. Työssä tarvitaan kirjaviisauden lisäksi ihan käytännön kautta rakentuvaa tietotaitoa ja esimerkiksi tietokoneohjelmien käyttö vaatii aluksi opettelua Alussa työpäivät kuluivat opiskellessa ja valvontatyön alkaessa työpaikalla oli perehdyttäjiä auttamassa alun vaikeuksissa eteenpäin Fakta on, että myöhemmässäkin vaiheessa tulee paljon tapauksia, joita ei osaa itse tehdä. Meillä Järvenpäässä ainakin kaikilta saa rohkeasti kysyä apua ja asiantuntijoiden vetämiin opintopiireihin voi viedä yhdessä pohdittavaksi kinkkisimpiä tapauksia.

Tekemällä oppii parhaiten, se pätee tähänkin asiaan paremmin kuin hyvin. Kursseilta sai hyvän laajan käsityksen verotukseen liittyvistä asioista yleensä. Töissä monet asiat ovat selkeytyneet ja tiedot tarkentuneet todella paljon. Kummasti ne kursseilla ah niin vaikeilta tuntuneet eri prosenttiluvut ja euromäärät ovat huomaamatta iskostuneet takaraivoon työtä tehdessä.

4. Harjoittelu on tuonut ihan uutta motivaatiota opiskeluun, kun on päässyt näkemään verotustyötä käytännössä ja käyttämään tietojaan, suosittelen! Tsemppiä kaikille veron kursseille, eivät ne mitään lasten leikkiä ole, mutta kyllä se siitä 🙂

 

Janne Huttunen

1. Aloitan kolmannen vuoteni yliopistolla. Pääsin sisään 2011 lukemaan vero-oikeutta, ja aloitin opintoni 2012. Verohallinnolla olen nyt toista kesää töissä.

2. Tällä hetkellä työskentelen henkilöverotuksen parissa, eli lähinnä tarkastan henkilöasiakkaiden veroilmoituksia. Lisäksi olen muutamana päivänä viikossa asiakaspalvelussa tekemässä verokortteja.

3. Yliopistossa suorittamani kurssit auttavat nykyisissä työtehtävissäni erittäin paljon. Vero-oikeuden kursseihin sisältyy paljon case-harjoituksia, ja samankaltaisia tapauksia tulee töissä vastaan jatkuvasti. Joitakin asioita tietysti oppii vasta töitä tekemällä, mutta vero-oikeuden opinnot antavat erinomaiset valmiudet verotuksen alalla työskentelylle.

4. Kaikki rohkeasti vero-oikeuden kursseille ja VOO:n tapahtumiin mukaan!